God holdning gir helsegevinst

Mann med ryggsekk som skuer utover fjellheimen

Mindre smerter og plager

God holdning gjør at ryggraden kan være mest mulig riktig justert og. Riktig holdning gjør at ryggrad, muskler og leddbånd fungere knirkefritt og med minimal innsats når du går, løper , snur deg rundt eller danser.  Dårlig holdning tvinger muskler og leddbånd til å overbelaste seg for å gjennomføre ulike bevegelser. All denne ekstra belastningen kan utløse smerter i korsryggen , nakkesmerter, hodepine, senebetennelse, ubalanserte muskler  og utslitthet.

Bedre beskyttelse av leddene

En justert , balansert ryggrad setter mindre utfordrende press på leddene. Ved å unngå  denne typen belastninger på leddene kan en unngå smerter og hodepine. God holdning reduserer også risikoen for slitasje, som kan føre til bevegelseshemming og leddgikt.

Du frigjøre pusten din

For folk flest  vil en slapp holdning føre til at selve pustingen blir mye mer krevende enn nødvendig. Ved å synke sammen i en dårlig sittestilling,  blir det mye vanskeligere å få til gode og dype innpust. Med riktig holdning  får lungene og mellomgulvet mye mer plass til å utvide  og trekke seg sammen i takt med du du puster inn og ut.

Du får mer energi

De fleste opplever at energinivået kan synke etter lunsj. Det samme skjer når du blir sliten eller stresset. Vår reaksjon er som oftest at vi synker sammen i stolen. Vi føler kanskje at vi da slapper mer av og bruker mindre krefter enn når vi sitter med rett rygg. Problemet er at du ved å bli lut i ryggen tvinger musklene til å bruke masse krefter til å holde kroppen oppe., noe som gjør at du føler enda mer sliten. Riktig holdning arrangerer kroppen i en mest mulig effektiv posisjon. Resultatet  blir mer effektiv energibruk og mindre sjanse for å slite seg ut.

Stryker kjernemuskulaturen i magen

God holdning og sterkere magemuskler går hånd i hånd. Når du står eller sitter med riktig holdning , tar du forsiktig i bruk magemusklene, som gir støtte til korsryggen .

Du får bedre selvbilde

Du gir et sterkt og selvsikkert inntrykk til omgivelsene når du står med skuldrene bakover og avslappet kropp, men med et levende  og stødig blikk. Med en fantastisk holdning , oppfatter verden en stjerne, som er klar , selvsikker og sterk. Ikke minst viktig, ditt eget selvbilde blir kraftig styrket, når du står eller sitter med riktig holdning . Dette er dokumentert i forskningen, men du har sikkert innsett dette selv!

 Du ser bra ut med god holdning!

Juster kroppen til riktig holdning og sjekk deg selv i speilet. Virker det som at magen har krympet ? Ser du ikke litt høyre ut?  God holdning gir økt selvbilde,  og det kan få deg til å føle deg bedre og høyere – og bonusen er god helsegevinst!