Kiropraktikk

“Kiropraktikk handler om å behandle årsaker, ikke bare symptomer. Kiropraktoren jobber med nervesystemet, som består av hjernen, ryggmargen og det perifere nervesystemet. Ryggmargen er beskyttet av ryggsøylen, og består av flere bevegelige ledd, hvor det kan oppstå subluksasjoner som kan forstyrre nervesystemet. Kiropraktoren jobber spesifikt med disse subluksasjonene slik at nervesystemet kan fungere optimalt. ”

Sindre Daugstad, daglig leder i Din helse – ditt valg.

TIMEBESTILLING

Hva er kiropraktikk?

En kiropraktor diagnostiserer og behandler plager i nerver, muskler og skjelett. Har du ryggsmerter, stive skuldre og nakke etter for mye stillesitting foran PC eller en krevende fysisk jobb som sliter på kroppen kan det være at du allerede har vært hos kiropraktor. Da mottok du trolig en såkalt kiropraktisk justering, og hørte sikkert det karakteristiske «knekket», som de fleste forbinder med kiropraktisk manipulasjonsbehandling. Kiropraktoren behandler spesifikt og nøyaktig og fokuserer på å bedre funksjonen i et ledd. Det benyttes ikke mye kraft, og behandlingen er ikke smertefull.

«Knekkingen» er det de fleste forbinder med kiropraktikk, men det er bare en av behandlingsdelene hos en kiropraktor. Forebyggende tiltak, trening og riktig kosthold er andre viktige faktorer.

Subluksasjon

Hva om nervesignalet blir forstyrret eller blokkert? Det kan oppstå ved at det skjer en subluksasjonslåsing. En subluksasjon kan oppstå ved feilbelastninger på ett eller flere av leddene langs rygg og nakke eller når det skjer en skade, for eksempel en forstuing.

På samme måte som man kan forstue en albue eller et kne, kan man også forstue et ledd i ryggen. Dette fører til en hevelse som forstyrrer nervesignalene. Dermed får ikke cellene i kroppen nødvendig informasjon for å kunne løse sine oppgaver.

KVinne med vondt i korsryggen
mann med vondt i nakke og korsrygg

Ryggsøylen trenger oftere sjekk enn tennene

Vi har alle en hektisk hverdag med mange belastninger og stressende arbeidssituasjoner. Mange sitter stille ved en kontorpult hele dagen, eller har tungt fysisk arbeid der vridninger eller feilløft kan oppstå. Det fører ofte til feilbelastning av kroppen, og da spesielt i rygg og nakke. Derfor bør alle regelmessig ta en sjekk for subluksasjoner.

Hvor ofte går du til tannlegen? Vi anbefaler at du legger inn et besøk til kiropraktor med samme hyppighet. Det er en forutsetning for å unngå hevelser og feilsignaler fra hjernen og for at kroppen skal fungere optimalt.

Hva skjer med ryggraden ved belastningsskader?

Hvis vi får belastningsskader p.g.a. feil bruk av ryggen, får vi betennelser langs med leddene i ryggen. Denne betennelse gjør at leddet begynner å stive seg av og at muskulaturen rundt det leddet betent får beskjed om å stramme seg for å beskytte, slik at vi skal unngå smerte. Når leddet stivner til, endrer det det nevrologiske signalet som går opp til hjernen og det innøvde programmet endres til en dårlig vane. Over tid vil da utvikle seg et dårlig program i hjernen.

Subluksasjon og isjas

Dette er det vi kaller en subluksasjon (leddlåsning). Det påvirker ikke bare det leddet som er betent, det påvirker også nervetråden som forlater ryggsøylen i det området. Det kan føre til et dårlig signal som går igjennom denne nerven, og vi kan få et symptom eller en smerte der nerven ender opp.

Et eksempel på dette er når man slår albuen og kjenner stikking i lillefingeren. Da traff man nerven som går ved albuen, mens smerten kjennes der nerven ender opp. Ved isjias kan man føle smerte i hele baksiden på et ben, mens årsaken til symptomet ligger i ryggen der nerven forlater ryggsøylen. Der har det vært en feilbelastning over tid som har ført til så kraftig betennelse at det påvirker hele isjiasnerven.

Subluksasjoner kan derfor føre til mange forskjellige smerter eller symptomer i hele kroppen. Det kommer an på hvor kraftig betennelsen rundt leddet er, og hvor i kroppen nerven går. Det kan være alt fra smerte i arm eller fot, til en mage som ikke fungerer som den skal.

Behandling av rygg hos kiropraktor

Hvorfor er behandling hos kiropraktor viktig?

Siden vi kan ha leddlåsninger uten at vi kjenner smerte, i en tidlig fase, er det viktig å sjekke ryggen sin hos en dyktig kiropraktor. Kiropraktoren er ekspert på å evaluere leddfunksjon i kroppen, og spesielt ryggen – på grunn av det nære forholdet mellom ryggleddene og nervetrådene.

Venter du for lenge med å gjøre noe med plagene, kan tilstanden bli kronisk, det kan oppstå slitasje, og det blir vanskeligere å behandle.

Kiropraktisk korrigering: Fjerning av feilbelastningen

For å fikse et låst ledd og få bort betennelsen, må vi fjerne feilbelastningen ved det aktuelle leddet. Dette gjøres ved en kiropraktisk korrigering hvor vi med en kjapp strekk av leddet strekker det tilbake til en funksjonell bevegelse. En slik korrigering øker nerveaktiviteten i hjernen med rundt 25 %. Antall korrigeringer som trengs for å få rehabilitert leddet, avtrent den dårlige vanen og inntrent en god vane, kommer an på hvor lenge leddlåsningen har stått der.

Behandling av skulder

Hvor lenge bør jeg gå til kiropraktor?

Ofte ser vi pasienter som har hatt leddlåsninger stående i flere år. Man kan nemlig ha leddlåsninger uten at man merker så mye smerter. Det tar gjerne 3 måneder å trene bort en dårlig vane, og like lang tid å trene inn en god. Det er viktig å være klar over at kiropraktikk ikke er en «quick-fix», men du merker gjerne forbedringer etter første behandling. Vi skreddersyr løsninger for den enkelte pasient slik at alle får den best mulige oppfølginga, med hjelp til avtrening av den dårlige vanen og inntrening av den gode vanen. 

Behandling hos kiropraktor Sindre Daugstad i Din helse – Ditt valg

Behandlingsrom hos Din helse - ditt valg

Hvordan foregår behandlingen hos oss?

Lurer du på hva som skjer når du kommer til oss for kiropraktisk behandling? Her er et kort sammendrag av behandlingsprosessen. Merk at all behandling er tilpasset individuelt.

  1. Først vil du få en grundig undersøkelse, inklusiv røntgen ved behov.
  2. Vi foretar også en alfa-scan, en såkalt nevrologisk stressmestringstest for å se hvor bra kroppen håndterer stress og hvor stresset den er for øyeblikket. Disse undersøkelsene tar ca. en time tilsammen.
  3. Deretter setter vi opp en rapporttime der vi går igjennom resultatet og legger en skreddersydd behandlingplan for deg som pasient. (Mer kommer.)

Bestill time hos kiropraktor

Ønsker du å vite mer om kiropraktorbehandling eller de ulike programmene våre? Kontakt kiropraktor Sindre Daugstad på tlf. 23 89 73 88 eller e-post post@kiropraktorklinikk1.no. Du kan også benytte kontaktskjemaet vårt. For å gå direkte til online-bestilling, velger du knappen nedenunder. Velkommen!

Bestill time